Workshop ‘vertel je verhaal in vilt’ – mijn ervaring

Ik heb een grote interesse in creatieve rouwverwerking en ik ben ervan overtuigd dat creativiteit positief kan bijdragen aan een rouwproces. Door met je handen te werken kun je je gevoelens en gedachten ook uiten, waar het met woorden soms moeilijk kan zijn. Iets maken waar je al je gevoel in kwijt kunt kan helend zijn.

Ik was dan ook heel blij dat ik op uitnodiging van Patricia Sandifort & Nathalie Roelofsen samen met 3 andere professionals mocht deelnemen aan de nieuwe workshop ‘Vertel je verhaal in vilt’. Patricia is de eigenaar van Hemeldoos, een prachtige herinneringsdoos die voor creatieve rouwverwerking gebruikt kan worden en Nathalie is eigenaar van Hemelwieg, en maakt prachtige Hemelwiegjes van vilt voor stilgeboren kindjes waar de watermethode in toegepast kan worden. Patricia en Nathalie hebben hun krachten gebundeld en hebben samen de workshop ‘Vertel je verhaal in vilt’ ontwikkelt. 

De workshop is speciaal opgezet voor ouders die hun kindje verloren in de zwangerschap of rond de bevalling. En in de workshop ga je jouw eigen Hemeldoos bekleden met jouw eigen verhaal in vilt onder begeleiding van Nathalie. Je maakt eigenlijk kleine schilderijtjes van vilt.

Ik wil graag mijn ervaring met deze workshop met jullie delen.

Onderweg naar Harderwijk zit ik in de auto met gezonde spanning. Ik heb geen ervaring met vilten, zou ik het wel kunnen? En gaat het me wel lukken om mijn verhaal erin te verwerken? Straks komen er helemaal geen idee├źn naar boven waar ik mee kan werken.

Na een warme ontvangst van Patricia en Nathalie gaan we naar het sfeervolle atelier van Nathalie waar de workshop plaats zal gaan vinden. Het atelier hangt vol met allerlei prachtige creaties die Nathalie zelf heeft gemaakt met vilt.

We nemen plaats aan de grote werktafel, we kennen elkaar nog niet, maar gaan deze dag met elkaar doorbrengen. Elk van ons zit hier met ons eigen verhaal waarom we het werk doen wat we nu doen. In deze veilige omgeving voelt het goed om ons verhaal met elkaar te delen onder het genot van thee en iets lekkers. Mooi om te horen hoe ieder van ons zo gepassioneerd is in het bijstaan van anderen bij verlies en afscheid en wat het verhaal achter onze drijfveren zijn.

En dan gaan we echt beginnen. Nathalie legt ons uit wat de bedoeling is en zet ons aan het werk. Er staan bakken met heel veel verschillende kleuren lontwol op tafel en we mogen ieder kleuren uitkiezen voor de eerste 2 ‘schilderijtjes’ die we gaan maken. Als vanzelf kies ik de kleuren lontwol, op gevoel. Ik hoef er niet eens over na te denken, ik voel eigenlijk meteen wat ik wil maken. Alle zorgen die ik in de auto op weg hier naartoe had zijn verdwenen.

We maken lagen van de lontwol en het is heerlijk om bezig te zijn met de zachte kleurige wol, ondertussen denkend aan de kindjes die in mijn verhaal plek krijgen, vormgegeven als vlinders. Het is zo bijzonder om te zien hoe stukjes gekleurde wol langzaamaan omgetoverd worden tot mini-schilderijtjes. En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als ik van tevoren dacht. Door een soort rol-techniek in een handdoek en bubbeltjesplastic met water en zeep grijpen de stukjes wol in elkaar en ontstaat er een vilten lapje. 

Als de eerste 2 lapjes af zijn is het tijd voor de lunch. De open haard is aangestoken en genietend van het warme haardvuur eten we de zelfgemaakte soep en broodjes.

Na de lunch gaan we verder met de volgende twee lapjes. Deze keer gaat het allemaal sneller en makkelijker, want nu weten we wat we moeten doen. Er wordt weer op gevoel gekozen voor kleuren en ontworpen, als vanzelf. En ondertussen praten we met elkaar.

Als iedereen klaar is met deze laatste twee lapjes haalt Nathalie een grote naaimachine tevoorschijn en kan ieder door Nathalie een tekst op het vilt laten maken. Zo krijgt het verhaal nog meer vorm.

Dan is het tijd om de Hemeldoos uit te pakken en in elkaar te zetten. De Hemeldoos is een mooie kubus gemaakt van houten plankjes met sterke magneten, en is in 5 verschillende kleuren te krijgen. Elke kleur Hemeldoos heeft een eigen afbeelding op de bovenkant. Mijn Hemeldoos is wit en heeft een afbeelding van een engel.
Als de doos in elkaar zit, mogen we onze vilten schilderijtjes in de Hemeldoos bevestigen. Het mooie Led-kaarsje dat bij de Hemeldoos geleverd wordt maakt het helemaal af.

Ik ben er stil van. Mijn Hemeldoos is een mooi plekje geworden en ik ben trots op het resultaat. Mijn verhaal heeft vorm gekregen en al mijn gevoel zit er in. De Hemeldozen van de anderen zijn ook prachtig geworden, elke doos is uniek.

We wisselen gegevens uit en nemen afscheid van elkaar. Thuis laat ik mijn Hemeldoos zien aan mijn man en kinderen. Mijn oudste zoon is vooral onder de indruk. Voor hem is het ook een tastbare plek in huis voor de kindjes die ook bij ons gezin horen. Hij ging er meteen voor staan om even ‘hallo’ te zeggen. De Hemeldoos staat nu op de schouw en mijn zoon zet vaak ‘s avonds het led-kaarsje aan.

Zoek jij een creatieve workshop die je kan helpen in jouw rouwproces om het verlies van jullie kindje? Dan kan ik je de workshop ‘Vertel je verhaal in vilt’ van harte aanbevelen. 

Neem vooral ook een kijkje op www.hemeldoos.nl en www.hemelwieg.nl voor meer informatie.