Rouw op de werkvloer

Vanuit mijn ervaring als casemanager bij langdurig verzuim, weet ik dat rouw op de werkvloer voor werkgevers een lastig onderwerp kan zijn. Managers en collega’s kunnen er moeite mee hebben om hier mee om te gaan. Ik geef jullie graag een paar tips voor hoe je jouw werknemer kan ondersteunen na het verlies van een kindje in de zwangerschap of rond de bevalling.

In dit artikel heb ik het specifiek over de vrouwelijke werknemer, maar ook de man rouwt om het verlies van hun kindje. De tips hieronder zijn dan ook voor zowel de vader als de moeder toepasbaar.

Rouw is voor iedereen anders

Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met verlies, een rouwproces is dus voor iedereen anders en kan ook elke keer weer anders zijn. 

4 taken in een rouwproces

Verlies overleven is arbeid verrichten. Dat verklaart waarom mensen in rouw zo moe kunnen zijn dat ze niet aan hun dagelijkse werk toekomen. En dat rouwen niet passief wachten is maar een mentale, emotionele en lichamelijke activiteit. 

Manu Keirse beschrijft in zijn boek ‘helpen bij verlies en verdriet’ 4 taken van rouwarbeid:

  1. de werkelijkheid van het verlies onder ogen zien
  2. de pijn van het verlies ervaren
  3. je aanpassen aan de wereld na het verlies
  4. weer leren genieten en herinneringen bewaren 

Er is geen vaste volgorde in deze fasen.

Pieken en dalen

Rouw bestaat uit pieken en dalen en er staat geen vaste tijd voor. Weet dat het niet gek is als het na enige tijd moeilijker is en slechter gaat met haar dan in het begin. Rouwen blijft levenslang een taak, een draadje in het levenswerk. 

Wat kun je als werkgever of manager concreet doen om je werknemer te ondersteunen
  • Neem regelmatig contact met haar op. Zeg niet dat zij contact met jou kan opnemen als ze dat wil, maar neem zelf de regie en plan contactmomenten in. Laat haar weten dat je er voor haar bent. Het verliezen van een kindje kan heel eenzaam voelen en het is zo waardevol om te voelen dat je werkgever er ook voor je is. Het is niet erg als je niet weet wat je moet zeggen, er ‘zijn’ zegt zoveel meer dan woorden.
  • Ga bij haar langs en vraag haar wanneer ze eraan toe is om over de werkzaamheden te praten, in plaats van haar te vragen wanneer ze verwacht weer aan het werk te zijn.
  • Overleg met haar of het takenpakket (tijdelijk) aangepast moet worden en of ze extra ondersteuning nodig heeft. Wellicht helpt bijvoorbeeld het aanpassen van de werktijden of beginnen met werkzaamheden zonder tijdsdruk.
  • Zorg dat ze de eerste keer dat ze terug is op de werkvloer niet meteen geconfronteerd wordt met een grote groep collega’s. Ontvang haar eerst apart en ga dan daarna met haar mee naar haar werkplek.
  • Laat haar praten over haar verlies, het helpt om haar verhaal steeds opnieuw te kunnen vertellen. Breng het onderwerp ter sprake, vraag haar ‘hoe voel je je vandaag?’. Wees niet bang voor de emoties dan naar boven kunnen komen bij haar, het verdriet is er, geef daar ook de ruimte voor. Je hoeft alleen maar te luisteren, praat niet over je eigen ervaringen. Verlies is voor iedereen anders, je kunt het niet vergelijken. En geef geen advies, hoe goedbedoeld ook. 
  • Rouw kan gepaard gaan met verschillende gevoelens: verdriet, angst, schuldgevoel, boosheid, verwarring enz. En kan leiden tot verschillende symptomen zoals slecht eten, slecht slapen, vermoeidheid, concentratieproblemen en overmatig gedrag. Het signaleren van deze gevoelens en symptomen en dit bespreekbaar maken kan haar helpen in het proces.
  • Noteer belangrijke dagen zoals de dag van het verlies van het kindje en de uitgerekende datum. Laat haar weten dat je op die dagen aan haar denkt, stuur een berichtje of een kaartje. Op deze dagen komt het verdriet vaak in alle hevigheid terug.
  • Heb je het gevoel dat aanvullende interventies haar verder kunnen helpen in haar rouwproces, maak dit dan bespreekbaar.  

Met oprechte aandacht voor het rouwproces van je werknemer lever je een positieve bijdrage aan het rouwproces en dat komt de terugkeer op de werkvloer ook ten goede. Wees niet bang voor rouw en verdriet, maar geef ondersteuning!

Heeft je werknemer behoefte aan gerichte begeleiding na zwangerschapsverlies, neem gerust contact met me op. Ik vertel jullie graag meer over hoe mijn begeleiding haar kan helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

 

Wil je een afspraak maken of een vraag stellen? Stuur me een bericht en ik reageer zo snel mogelijk!

× Vraag stellen?